Welkom op de nieuwe site!
Actieve inwoners uit meer dan 50 wijken en dorpen werkten mee aan deze nieuwe lay-out. Samen kwamen we tot een weergave waarmee je nog meer kunt ontdekken over je buurt. Veel plezier en leuke ontmoetingen gewenst!

Onstanthof.nl

Inloggen of inschrijven

Afscheid van Tanthof (2016)Bijna afscheid van de leuke wijk Tanthof.

Na bijna 30 jaar in Tanthof gewoond te hebben, zijn we ons nu aan het voorbereiden om te verhuizen naar “de stad”.

Mijn man Peter en ik vinden Tanthof een heerlijke wijk, waar je dichtbij de natuur zit en de kinderen heerlijk de ruimte hebben om buiten te spelen.

“Waarom gaan jullie dan weg?”, hoor ik jullie vragen. Dat heeft te maken met het ouder worden. We gaan onze eengezinswoning inruilen voor een appartement. Alles gelijkvloers is, als je ouder wordt, handiger dan een huis van drie verdiepingen. Geen bejaardenwoning, maar een leeftijdsbestendige woning, waarin het mogelijk is te blijven wonen, ook als je ouder en minder mobiel wordt. “Maar die zijn er in Tanthof toch ook wel?”, wordt er dan gezegd. Er zijn er ook wel in de wijk, maar de afstanden tot veel voorzieningen zijn vrij groot. In de stad kun je lopend naar theater, bioskoop, winkels, bibliotheek enz. En dat vinden wij belangrijk. “En mis je dan de natuur en je tuin niet? “, vragen veel mensen. Nu hebben wij het geluk dat we een heel mooi appartement konden kopen in de Nieuwelaan (Nieuwbouw), met 2 balkons en uitkijk op het Rijn-Schie-kanaal, vlakbij de Botanische tuin en inderdaad op loopafstand van alle voorzieningen.

We hebben de wijk helemaal zien opbouwen en zich ontwikkelen. In de jaren 80 werd er druk gebouwd en waren er in Tanthof nog heel weinig woningen en voorzieningen, waaronder twee nood-supermarkten. Eerst kwam er een winkelcentrum in Oost (Dashof) en later in West (Bikolaan). Natuurlijk waren er ook noodscholen, want er kwamen steeds meer jonge gezinnen in Tanthof wonen. Er was ook een nood-gezondheidscentrum.

In de loop van de jaren werd de Boerderij een buurthuis, dat later vervangen werd door het wijkcentrum de Hofstee. Er kwam een kinderboerderij en een waterspeeltuin. Weer later kwam er de bibliotheek, het kindercentrum (nu Small Steps), een gezondheidscentrum en ook een tandheelkundig centrum en verrezen er ook langzaamaan allerlei kleine bedrijfjes (kapper, schoonheids-specialiste, fietsenmaker etc.) bij woonhuizen. Nog later vestigden zich ook grotere bedrijven en kantoren langs het spoor in Oost en vlakbij de Kruidhuisweg in West.

De belangrijkste verandering, die ik me kan herinneren, was de komst van de trambaan, het Abtswoudse Park en het Abtswoudse bos. In de beginjaren waren dat allemaal nog weilanden met koeien. Nu is het een prachtig natuurgebied, waar je heerlijk kunt wandelen, skaten en fietsen. Zelfs kanoën en paardrijden. En jaren geleden hebben we ook nog kunnen schaatsen op al die mooie wateren, een rondje onder alle bruggetjes door. Echt superleuk! Er is zelfs een jaar geweest, dat er zoveel sneeuw lag, dat je op de heuveltjes van “Moeder Aarde” kon skiën en sleeën. Het wemelde toen daar van de kinderen, ouders, opa's en oma's en honden. Prachtig om te zien en mee te maken.

Langzamerhand zijn al die kinderen opgegroeid en op zichzelf gaan wonen. Daarom wonen er nu heel veel ouderen in grote eengezinswoningen. Wij ook. Maar nu gaan we plaats maken voor een ander jong gezinnetje, zodat de kinderen lekker buiten kunnen spelen en met hun ouders kunnen genieten van de natuur. En wij weten, dat ze er zin in hebben!

Onze ervaringen in de wijk zijn erg positief. Toen we nog werkten, gingen we in onze vrije tijd veel wandelen en fietsen, want van hieruit kun je naar allerlei mooie gebieden: Vlietlanden, Rottemeren, het Westland, Akkersdijk, rondje Delft, Delftse Hout enz. Na ons pensioen zijn we actiever met vrijwilligerswerk aan de gang gegaan. Ouderenproof Tanthof en activiteiten bij het wijkcentrum. We hebben meegewerkt om de jeu de boulesbaan te realiseren bij het wijkcentrum, de huiskamer en de koffie-ochtenden, maaltijden en de weggeeftafel in het wijkcentrum. Toen de bibliotheek weer opgeheven werd, hebben we samen een gratis bibliotheek in het wijkcentrum opgezet, met gekregen boeken van de wijkbewoners. Ik heb jarenlang voor een ouderenpagina in de (helaas ook opgeheven) wijkkrant geschreven, een gymclub en volleybalclub voor 50+ opgericht met Dok-gymnastiekvereniging en meegedaan met allerlei sociale activiteiten in de wijk. En als laatste zijn Peter en ik ook nog als buurtverbinder actief geweest bij de realisatie van het “online Dorpsplein” www.onstanthof.nl

Wij hebben in ieder geval geprobeerd ons steentje bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van de wijk. En als je met activiteiten meedoet, ontdek je dat er heel veel gezellige mensen in de wijk wonen. En nu, na onze verhuizing op 11 mei 2016, gaan we ons richten op de Delftse binnenstad. Daar vinden we over een tijdje vast ook wel weer leuke activiteiten om ons nuttig te maken en allerlei mensen te leren kennen, zodat we een degelijk netwerk voor onze oude dag kunnen opbouwen.

Mensen van Tanthof, groot en klein: geniet lekker van jullie mooie wijk en doe lekker mee om het nog gezelliger te maken! We komen vast nog wel eens kijken. Dus tot ziens!

Peter en Jorie van Leeuwen.